Da au Ba?
Afirmatia si Negatia din limba romana sunt de etimologie Sud-Slavica; sarbo-croata si bulgara.
Conjuntia din expresiea “da au ba” este insa de etimologie latina - “aut”.
Asa ca… Nu prea conteaza daca este “da” sau “ba”; este acelasi “drac”. Conteaza sintaxa si morfologia. Lexicul este majoritar protoslavic… Undeva la originea bg & scr.
Conteaza cum o spui. Conteaza cum o faci. Conteaza cum invingi.
Sa va dau un exemplu: Razboaiele Daco-Romane.
……….
A fost vorba despre un Discurs Latin venit din Sudul Dunarii spre Carpatii Sarmatici… intr-un plin Fond Lexical Oriental… in sec. I e.n.
Dacii erau oameni de munte… isi vedeau lumea pe verticala. O lume in care asezarile omenesti urca pana la 1000m alt. Dincolo de 1000 urmeaza Plaiurile si Zeii. Vedeau cat “vedea” Lupul. Paduri si Stanci. Elemente de fundal.
Romanii erau oamenii marilor… isi vedeau lumea spre Orizont. Vedeau cat vedea Acvila. Lumea era limita lor. Erau Discursivi.
Peste vorbele dacilor din Verde (verde-praz) a cazut morfologia&sintaxa romana din Albastru; peste Zarmizegetusa Regia s-au aruncat Romanii de pe plaiurile Muntilor Sureanu. N-au atacat “de jos”… ca “oamenii”. Au venit de pe Plai, de Sus, din Cerul dacilor, ca Lumina si Tunetul.
In 101 au “cazut cerurile” pe ei… spre implinirea celei mai mari Frici; frica celtilor pe vremea lui Macedon :-))
……………………………………
Limba noastra arata insa, ca si cum dacii ar fi fost slavi… Sau romanii ar revenit peste un mileniu, tot din Sudul Dunarii, peste Fondul Slavic… dandu-i o Forma romanica si latinofona.
Da au Ba?!
Vlad Totoianu